Liptál – sakrální

KOSTEL ARCHANDĚLA MICHAELA – katolický kostelík, zasvěcený archandělu Michaelovi byl slavnostně vysvěcen až r.1798. Na jeho místě samozřejmě stával kostel mnohem staršího data, který je vzpomínán už v roce 1625, ale v něm sloužili mše protestanti. Vše se změnilo až po porážce slavných valašských povstání, kdy byli rebelové poraženi, krvavě potrestáni a panství se rekatolizovalo. Proto také došlo v roce 1976 ke zbourání starého kostela a ke stavbě nového svatostánku, který byl zasvěcen „novému“ svatému. Z historie kostela nutno uvést zmínku z období protektorátu, kdy musela farnost na příkaz fašistů odevzdat dva z celkem čtyř zvonů na přetavení k výrobě nových německých zbraní. Zvony byly kupodivu hned po osvobození nalezeny ještě ve svém původním stavu a s velkou slávou se tak vrátily na místo, kde odedávna visely. Počátkem 90.let minulého století pak kostel prošel rozsáhlou a nákladnou rekonstrukcí.

SOCHA SV. JANA NEPOMUCKÉHO kamenná skulptura z roku 1747, situovaná v blízkosti farního kostela. Dílo sestává z odstupňovaného soklu se sekaným nápisem a sochy světce.

LÍPA VELKOLISTÁ byla jako památný strom vyhlášena teprve nedávno, a to v roce 2014. Roste blízko katolického kostela, kde vynikla po odkácení břehového porostu u potoka Rokytenky. Výška stromu je 22 m a obvod kmene ve výšce 130 cm nad zemí je 463 cm.

Po vydání tolerančního patentu byl ještě v roce 1781 zřízen v Liptále EVANGELICKÝ SBOR. Nejprve pozval faráře vyznání augburského, ale posléze se přiklonil k vyznání helvetskému. V roce 1783 byl vystaven v Liptále chrám a fara, v roce 1784 škola. Současný kostel byl vystaven v roce 1907

Pomník OBĚTEM 1. A 2. SVĚTOVÉ VÁLKY a socha T. G. Masaryka

 

Související obrázky: